Het is nog maar zo’n 5 jaar terug, dat wij tijdens de jaarlijkse uitvoeringen, met grote trots konden laten zien dat er vaak meer dan 10 leerlingen les kregen op de blokfluit en samen al muziek konden maken. Mede daarom is ruim de helft van de leden van Apollo jonger dan 25 jaar. Veel Zeeuwse orkesten kijken daarom met een beetje jaloerse blikken naar Apollo. De meeste leerlingen gingen aansluitend door op een muziekinstrument naar keuze en mochten na het behalen van het eerste diploma van de Zeeuwse Muziek School (ZMS) aanschuiven bij ons LeerlingenOrkest.
Vanaf ongeveer 2010 kwam er plotseling een kentering. De aanmelding liepen sterk terug en niets doen was voor Apollo geen optie meer. Na veel onderzoek bij collega-verenigingen en overleg met de basisschool “De Vliete” in Wissenkerke, de ZMS, de Gemeente en potentiële sponsoren, besloot Apollo het project “Muziek in de Klas” op te starten.De school was bereid om muziekonderwijs in de groepen 5,6,7 en 8 officieel in het lesrooster op te nemen.
De gemeente bleek bereid om gedurende 6 jaar, de benodigde docenten van de ZMS te betalen. Apollo zelf zorgde daarop, mede dankzij een aantal sponsors, voor het nieuw aan te schaffen instrumentarium (t.w.v. ca. € 10.000) én de benodigde vrijwilligers tijdens de lessen.
Van half 2013 startte het project op “De Vliete” en vanaf half 2014 zorgden de gemeente, de ZMS en Apollo er voor, dat er ook bij de “Kamperschouw” in Kamperland met het project gestart kon worden.
De opzet van het project is na één jaar ervaring bij “De Vliete” enigszins aangepast en ziet er nu als volgt uit:
- algemene kennismaking met de instrumenten van een harmonie;
- vanaf de herfstvakantie groepslessen door vakdocenten, per instrumentengroep (hout, saxen, koper, slagwerk, e.d.);
- vanaf de jaarwisseling gezamenlijke lessen, onder leiding van een dirigent.
Van groot belang voor het slagen van het project, blijkt daarbij de betrokkenheid van de ouders. Hulp en morele steun bij het thuis oefenen is bij voorbeeld heel belangrijk. Dat maakt het mogelijk dat aan het einde van het schooljaar, de kinderen een échte bijdrage aan een eindejaar-feest kunnen leveren. Een aantal van de kinderen kan dan mogelijk ook de keuze maken om door te gaan op een muziekinstrument, bij Apollo, in nauwe samenwerking met de ZMS.
De grote investeringen en een project dat 6 jaar lang kan doorlopen, blijft hoe dan ook, toch afhankelijk van het enthousiasme van de kinderen (en hun ouders). De aanvankelijke zorg, dat de instrumenten niet goed verzorgd zouden worden door de kinderen, blijkt overigens onterecht geweest te zijn; er bleek na een jaar maar nauwelijks schade te zijn. Inmiddels heeft de ZMS het initiatief genomen, om ook in Colijnsplaat en Kortgene een vergelijkbaar project op te starten.
Aanmelding van nieuwe, enthousiaste en jonge leden, als lid van Apollo, is nu cruciaal voor de toekomst van Apollo, maar ook voor de ZMS en de gemeente.
Help mee en zorg dat onze lijfspreuk kan en mag blijven bestaan: “Apollo is al ruim 125 jaar oud, maar nog steeds springlevend”