Dirigenten harmonieorkest

1e dirigent – Ghassan Alaboud

Ghassan Alaboud is een pianist, orkest en koordirigent uit Montreal, Canada.

Geboren in 1980, begon hij op 5-jarige leeftijd met pianospelen.

Hij is afgestudeerd aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel waar hij een dubbele master in orkest- en koordirectie behaalde, het conservatorium van Montreal waar hij zijn artiestendiploma in orkestdirectie behaalde en de McGill University / Schulich-muziekschool in Montreal waar hij anderhalf jaar een speciale studentenopleiding orkestdirectie gevolgd.

Ghassan studeerde bij enkele van de meest gerenommeerde dirigenten, waaronder Jurma Panula, Jean Sebastien Bereau, Raffi Armenian en Alexis Hauser.

Momenteel volgt hij een doctoraat in kunst en cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het onderwerp van zijn scriptie gaat over de sociale en culturele integratie van expat-muzikanten door middel van hun muziekwerk.

In 2020 werd hij chef-dirigent van het Arnhems Symfonie Orkest NOVA. Sinds 2016 is hij chef-dirigent van het Syrian Expat Philharmonic Orchestra in Bremen, Duitsland. Ook dirigeert hij bij het Symfonie Orkest in Best.

Tijdens zijn verblijf in Brussel werkte de heer Alaboud als huisdirigent voor het St. Francesco-koor en het Musica-kamerorkest en -koor. Ook dirigeerde hij regelmatig het symfonieorkest en het symfonisch koor van het Brussels conservatorium. In Montreal werd hij van 2015-2016 benoemd tot dirigent in residentie van het Montreal Chamber Orchestra I MUSICI en van 2010-2011 tot muzikaal leider en chef-dirigent van McGill Savoy in Montreal.

Ghassan Alaboud werd uitgenodigd voor verschillende internationale concoursen en was een van de drie finalisten voor de Sir Ernest MacMillan Conducting Competition die in 2010 in Toronto werd gehouden.

Als veelgevraagd gastdirigent trad Alaboud op met de Deutsche-Syrische Philharmoniker, Cantabile koor en orkest, het Sacred Heart Philharmonic Orchestra en koor, Orchestre Philharmonique de Musiciens de Montreal, het Brussels Philharmonic Orchestra, ULB (Université Libre de Bruxelles) Orkest en La Chapelle Musicale de Tournai om er maar weinig te tellen.

2e dirigent Richard Schroevers

Richard is begonnen met euphonium spelen bij fanfare Vlijt & Volharding in Oost-Souburg. 

Na de vooropleiding op het conservatorium heeft Richard enige tijd les gehad op het conservatorium in Tilburg. Hij besloot daar om zijn pabo studie af te ronden ipv fulltime de muziek in te gaan. 

Door middel van masterclasses en cursussen (ondermeer bij Henne Stoel en Johan de Meij) werd het dirigeren aangeleerd, en samen met zijn onderwijskundige kwaliteiten probeert hij het optimale uit orkesten te halen. In 2005 kreeg Richard zijn eerste eigen volwassen orkest in Hoedekenskerke. Hij heeft onder andere de fanfare van de Kleine-Trompetter Wilhelmina in Abbenbroek gedirigeerd. In Oud Gastel is Richard 10 jaar dirigent geweest en heeft hij geholpen met het opzetten van het evenement Amusant Gastels. Dit evenement kenmerkt zich door een aantrekkelijk programma voor publiek en orkest en is in de loop der jaren erg succesvol gebleken met op het hoogtepunt meer dan 700 bezoekers. 

Richard viel drie jaar geleden een aantal keer in bij Apollo Wissenkerke en daar bleek een goede klik te zijn. Inmiddels is de samenwerking officieel als tweede dirigent en repeteert hij met veel plezier op regelmatige basis met de harmonie van Apollo. 

Scroll naar top