Blokfluitgroep

Wie ben ik?

Ik ben Ymke de Kater. Woon in Koudekerke en speel hoorn bij Apollo in Wissenkerke.

Ik heb ruim 16 jaar in het basisonderwijs gewerkt. Daarnaast heb ik lange tijd blokfluitles gegeven bij de muziekvereniging waar ik toentertijd lid was en verzorg ik als naschoolse activiteit korte kennismakingscursussen op de blokfluit. Sinds vorig jaar geef ik ook aan een groepje les bij Apollo.

Nu lijkt het mij erg leuk om ook de jongere kinderen van de basisschool kennis te laten maken met muziek en blokfluitles. Dit wil ik graag doen middels de methode ‘Fluiten met Visjes’.

Deze lessen zijn geschikt voor leerlingen uit groep 2 en 3. 

Fluiten met Visjes

Fluiten met Visjes is een blokfluitcursus speciaal voor kinderen uit groep 2 en 3 van de basisschool. Tijdens de lessen leren de kinderen spelenderwijs de basis van het bespelen van de blokfluit.

Er wordt bij de lessen gebruik gemaakt van een notatie in de vorm van ‘visjes’. Gedurende de lessen veranderen de visjes langzaam in echte muzieknoten. De leerlingen leren de noten van de linkerhand spelen.

Er wordt creatief, vanuit de belevingswereld van het kind gewerkt. Verhalend, speels en gericht op het doen. 

Van de leerlingen wordt verwacht dat ze regelmatig thuis even oefenen, denk daarbij aan minimaal 4 keer per week zo’n 10 minuten.

En dan

Na deze lessen of vanaf groep 3/4, kan er besloten worden te starten met blokfluitles aan de hand van de methode ‘Tom Stone’. Tijdens deze lessen wordt het ‘echte’ notenschrift geleerd en een begin van de muziektheorie.

Daarnaast zal er doormiddel van spelletjes kennisgemaakt worden met instrumenten van een Harmonie. Deze mogen (indien mogelijk ivm Covid) ook worden uitgeprobeerd tijdens de lessen.

 Wanneer uw kind de (voor) tanden heeft gewisseld en het notenschrift kent, kan er gestart worden op een ander instrument. Dit is meestal eind groep 4, begin groep 5.

Scroll naar top