Dirigent steelband

Rinus Schuiling

De muzikale leiding van de Steelband is in de handen van Rinus Schuiling, geboren in 1968 in het mooie Drentse brinkdorp Vries, zo’n 10 km boven Assen. Als kind was hij al helemaal gek van trommelen, maar omdat de muziekvereniging bij hem niet meer had dan een kleine en een grote trom duurde het even voor hij er daadwerkelijk mee begon. Toen hij een jaar of 13 was werd de drumband in Vries (her)opgericht en is hij onmiddellijk lid geworden. Eerst een opleiding binnen de vereniging en toen naar de muziekschool in Assen, waar hij o.a. les heeft gehad van Luuk van de Vloet, in de slagwerkwereld wel redelijk bekend. Een van de instructeurs bij zijn vereniging was Bert Nowee, toen nog tamboer-maitre van de Johan Willem Friso kapel in Assen. Naast de drumband is hij ook drums in het orkest gaan spelen. 

Voor zijn militaire dienst werd hij geplaatst bij het Fanfarekorps der Limburgse Jagers in het duitse Seedorf als slagwerker. Daar heeft hij veel geleerd en gezien. Eenmaal uit dienst heeft hij nog bij het Regionaal Politie Muziekcorps Groningen gespeeld is hij 2 maal voor een kleine concerttour met ze naar Engeland geweest. 

In 1992 is hij verhuisd naar Zeeland en bij Apollo Wissenkerke gaan spelen in de slagwerkgroep en in de harmonie. Na een aantal jaren is hij onze slagwerkleerlingen gaan opleiden, omdat hun leraren er mee stopten. Toen Kees Hoogstrate, de instructeur van de slagwerkgroep aangaf er mee te willen stoppen heeft hij aangegeven die taak wel over te willen nemen. Doordat we inmiddels geen melodisch slagwerk meer hadden, hebben we het nog even als slagwerkgroep ongestemd geprobeerd. Maar sinds hij een cd van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers met daarop een vijftal nummers van hun steelband heeft gehoord, is hij helemaal weg van steelband muziek. Het bestuur heeft hem in 2010 de kans gegeven een aantal steeldrums aan te schaffen en sinds oktober 2010 beschikt Apollo over een heuse steelband, waarvan Rinus nu met veel succes bandleader is.

Scroll naar boven